poniedziałek, 22 czerwca 2015

Rośliny na stole



DOBRA ZABAWA W ROŚLINNYM STYLU



Teraz, kiedy już wiesz, dlaczego pełnowartościowa dieta roślinna może pomóc Ci odmienić całe życie, pora zabrać się za gotowanie i jedzenie! W ostatni piątek, razem z Zuzą przygotowałyśmy dla Ciebie nasze ulubione wariacje kulinarne, które zadbają nie tylko o Twoje zdrowie ale również o podniebienie. 

Co sprawia, że potrawa jest ładna? Kolory, zapachy, smaki i kształty. Takie właśnie są rośliny – barwne, aromatyczne i pyszne. Łącząc je ze sobą nie tylko nagradzasz zmysły, ale także wszystkie komórki swojego ciała.

POTRAWY NA DOBRY POCZĄTEK DNIA  


Niezależnie od tego, czy traktujesz śniadania bardzo poważnie czy pomijasz ten posiłek, tłumacząc się brakiem czasu lub apetytu powinieneś wiedzieć, że Twój pierwszy posiłek powinien być lekki i odżywczy. Po nocnej przerwie, twoje komórki są głodne i bardzo szybko chłoną składniki odżywcze. Bez względu na to, jak bardzo szalone są Twoje poranki, zawsze staraj znaleźć chwilę na pożywne śniadanie. Wspaniałym sposobem na dostarczenie sobie witamin i minerałów są soki warzywno-owocowe. 


Koktajl „Zielono mi”

Potrzebujesz (na jedną szklankę koktajlu)
©       3 ogórki
©       2 jabłka
©       1 paczka szpinaku Baby
©       1 główkę brokułu
©       1 pęczek natki
©       2 średnie banany
©       sok z limonki
       Wykonanie :

Wszystkie warzywa płuczemy, obieramy ze skórki jabłka, banana i ogórki. Dodajemy do sokowirówki po kolei wszystkie warzywa i owoce. Do wyciśniętego koktajlu wyciskamy (uwaga na pestki) sok z limonki.







Sok marchewkowy
Potrzebujesz: ( na 2 szklanki )
©       14 dużych marchewek
©       Liście mięty
     Wykonanie
    Myjemy i obieramy marchewki, przekładamy do sokowirówki, i wyciskamy sok. Następnie płuczemy
l   liście mięty i dodajemy do sokowirówki. Podajemy w kieliszkach i listkiem mięty do dekoracji. 


COŚ NA ZĄB


Jeśli zapomnisz o wpajanych Ci przez lata zasadach, określających co, ile i kiedy powinieneś jeść w ciągu dnia, nauczysz się słuchać swojego ciała i troszczyć o rzeczywiste potrzeby organizmu. Potrzebujemy dobrego kontaktu ze swoim ciałem, przez które przechodzą do nas informacje o naszych uczuciach i potrzebach. Tymczasem bardzo często zagłuszamy takie sygnały dostosowując się do otoczenia. Czasami przyjdzie Ci ochota na coś lekkiego, innym razem będziesz miał apetyt na bardziej treściwe sycące dania. I takie właśnie chcemy Ci zaprezentować. 

Zupa krem z cukinii
Potrzebujesz: (na 3 porcje zupy)
©       3 duże cukinie
©       1 dużą cebule
©       Bulion warzywny (u mnie "torebka smaku z suszonymi przyprawami)
©       Sól pieprz
©       Natka pietruszki
©       1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe bądź sojowe)
Wykonanie
Na rozgrzanej patelni, z olejem kokosowym podsmażamy cebule. Następnie dodajemy do tego pokrojoną cukinie, i tak długo podsmażamy aż warzywo zmięknie. Dodajemy do smaku przyprawy, mleko i zalewamy bulionem warzywnym tak aby przykryć cukinie. Wszystko blendujemy i podajemy z natką pietruszki.





Polpa di pomodoro ze szpinakowym makaronem

Potrzebujesz: ( na 2-3 porcje)
Na sos:
©       4 średnie pomidory
©       ½ szklanki bulionu warzywnego
©       1 pokrojona w kostkę cebula
©       1 cała zielona papryka pokrojona w kostkę
©       ¼ łyżeczki soli różowej himalajskiej  
©       2 łyżeczki ziół prowansalskich
©       3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
©       ½ szklanki mleka roślinnego (migdałowe bądź sojowe)
©       Pieprz czarny do smaku

Dodatkowo szpinakowy makaron, bądź razowy przyrządzony zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu

Wykonanie:
Umyj i obierz ze skórki pomidory, następnie zmiksuj. Następnie przez ok. 3 minuty podsmaż cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę na oleju kokosowym. Później wylej na patelnie bulion warzywny, dodaj sól, zioła prowansalskie, zmiksowane pomidory. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę z mlekiem roślinnym i wymieszaj dokładnie, żeby pozbyć się grudek. Dodaj do pomidorów i wymieszaj (gdy sos nadal będzie za rzadki, tak długo gotuj aż wyparuje, często mieszając). Pod koniec przypraw solą i pieprzem.
Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem. Podawaj z listkiem świeżej bazylii.



SŁODKOŚCI


Och… słodycze… kto ich nie lubi? Desery które tutaj znajdziesz kuszą jeszcze bardziej niż zwykle, ponieważ zawierają wyłącznie zdrowe składniki. Przyzwyczaj swoje kubki smakowe do naturalnych słodyczy i ciesz się korzyściami zdrowotnymi, jakie ze sobą niosą! Zdziwisz się jak w zaledwie kilka minut możesz dogodzić swoim zmysłom. Warto jednak pamiętać, że miseczka świeżych owoców jest najzdrowszym deserem. 

Czekoladowa lawa
Potrzebujesz: ( na 4 porcje)
©       Jedną paczuszkę ugotowanej kaszy jaglanej na mleku migdałowym (proporcja 1 szklanka kaszy na 2 szklanki mleka)
©       ½ szklanki surowego kakao
©       3 zgniecione banany skropione cytryną
©       1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca
©       Pare orzechów do dekoracji

Wykonanie :
Ugotowaną kasze studzimy, następnie dodajemy rozgniecione banany, kakao i orzechy. Przekładamy do kubeczków, dekorujemy orzechami. Najlepiej podawać schłodzone 





Kokosowe Love z mango
Potrzebujesz: (na 4 porcje)
©       1 puszka mleka kokosowego
©       1 całe pokrojone w kostkę mango
©       ½ szklanki zmielonych orzechów nerkowca bądź orzechów brazylijskich
©       2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie cukier trzcinowy)
©       ½ szklanki mleka roślinnego (sojowe bądź migdałowe)
©       Kilka kropli aromatu z wanilii
©       ½ łyżeczki cynamonu
©       ¼ łyżeczki imbiru
©       ¼ łyżeczki różowej himalajskiej soli (opcjonalnie morska)
©       Orzechy laskowe bądź truskawki do dekoracji
Wykonanie
W średnim garnku zagotuj mleko kokosowe ze zmielonymi orzechami nerkowca, solą, pokrojonym mango i syropem klonowym. Gdy zacznie wrzeć zmniejszaj ogień i gotuj jeszcze przez 12 min cały czas mieszając. Następnie dodaj mleko roślinne, aromat waniliowy, cynamon i imbir. I znów doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając aby się przypaliło. Po 5 min zdejmij z gazu. Ciepły deser przelej do miseczek, wystudź i wstaw do lodówki. Kiedy deser ładnie zgęstnieje udekoruj truskawkami bądź orzechami.




Na koniec zapraszam Cię na aromatyczną kawę z mlekiem sojowym, która zapewnia niewyobrażalne pokłady energii, wzmacnia koncentrację i pobudza kreatywność. 


Jak sam się przekonasz czerpanie z ogrodu natury to nie tylko frajda z odkrywania nowych smaków i potraw, ale także zaproszenie do świata zdrowia i długowieczności.



Niebawem rusza mój pierwszy projekt zatytułowany CHORZY Z POWODU ZDROWEGO ŻYWIENIA. Zapowiada się to co tygryski lubią najbardziej czyli dużo skandalu i kontrowersji. Bądźcie czujni!  

0 komentarze:

Prześlij komentarz