DOBRA ZABAWA W ROŚLINNYM STYLU
Teraz,
kiedy już wiesz, dlaczego pełnowartościowa dieta roślinna może pomóc Ci
odmienić całe życie, pora zabrać się za gotowanie i jedzenie! W ostatni piątek,
razem z Zuzą przygotowałyśmy dla Ciebie nasze ulubione wariacje kulinarne,
które zadbają nie tylko o Twoje zdrowie ale również o podniebienie.
Co
sprawia, że potrawa jest ładna? Kolory, zapachy, smaki i kształty. Takie
właśnie są rośliny – barwne, aromatyczne i pyszne. Łącząc je ze sobą nie tylko
nagradzasz zmysły, ale także wszystkie komórki swojego ciała.
POTRAWY NA DOBRY POCZĄTEK DNIA
Niezależnie od tego, czy traktujesz śniadania bardzo poważnie
czy pomijasz ten posiłek, tłumacząc się brakiem czasu lub apetytu powinieneś
wiedzieć, że Twój pierwszy posiłek powinien być lekki i odżywczy. Po nocnej
przerwie, twoje komórki są głodne i bardzo szybko chłoną składniki odżywcze.
Bez względu na to, jak bardzo szalone są Twoje poranki, zawsze staraj znaleźć
chwilę na pożywne śniadanie. Wspaniałym sposobem na dostarczenie sobie witamin
i minerałów są soki warzywno-owocowe.
Co sprawia, że potrawa jest ładna? Kolory, zapachy, smaki i kształty. Takie właśnie są rośliny – barwne, aromatyczne i pyszne. Łącząc je ze sobą nie tylko nagradzasz zmysły, ale także wszystkie komórki swojego ciała.
POTRAWY NA DOBRY POCZĄTEK DNIA
Koktajl „Zielono mi”
Potrzebujesz (na jedną szklankę koktajlu)
©
3
ogórki
©
2
jabłka
©
1
paczka szpinaku Baby
©
1
główkę brokułu
©
1
pęczek natki
©
2
średnie banany
©
sok
z limonki
Wykonanie
:
Wszystkie
warzywa płuczemy, obieramy ze skórki jabłka, banana i ogórki. Dodajemy do
sokowirówki po kolei wszystkie warzywa i owoce. Do wyciśniętego koktajlu
wyciskamy (uwaga na pestki) sok z limonki.
Sok marchewkowy
Potrzebujesz:
( na 2 szklanki )
©
14
dużych marchewek
©
Liście
mięty
Wykonanie
Myjemy
i obieramy marchewki, przekładamy do sokowirówki, i wyciskamy sok. Następnie
płuczemy
l liście mięty i dodajemy do sokowirówki. Podajemy w kieliszkach i
listkiem mięty do dekoracji.
COŚ NA ZĄB
Jeśli
zapomnisz o wpajanych Ci przez lata zasadach, określających co, ile i kiedy powinieneś
jeść w ciągu dnia, nauczysz się słuchać swojego ciała i troszczyć o rzeczywiste
potrzeby organizmu. Potrzebujemy dobrego kontaktu ze swoim ciałem, przez które
przechodzą do nas informacje o naszych uczuciach i potrzebach. Tymczasem bardzo
często zagłuszamy takie sygnały dostosowując się do otoczenia. Czasami
przyjdzie Ci ochota na coś lekkiego, innym razem będziesz miał apetyt na
bardziej treściwe sycące dania. I takie właśnie chcemy Ci zaprezentować.
Zupa krem z cukinii
Potrzebujesz:
(na 3 porcje zupy)
©
3
duże cukinie
©
1
dużą cebule
©
Bulion
warzywny (u mnie "torebka smaku z suszonymi przyprawami)
©
Sól
pieprz
©
Natka
pietruszki
©
1/2
szklanki mleka roślinnego (migdałowe bądź sojowe)
Wykonanie
Na
rozgrzanej patelni, z olejem kokosowym podsmażamy cebule. Następnie dodajemy do
tego pokrojoną cukinie, i tak długo podsmażamy aż warzywo zmięknie. Dodajemy do
smaku przyprawy, mleko i zalewamy bulionem warzywnym tak aby przykryć cukinie.
Wszystko blendujemy i podajemy z natką pietruszki.
Polpa di pomodoro
ze szpinakowym makaronem
Potrzebujesz: ( na 2-3 porcje)
Na sos:
© 4 średnie pomidory
© ½ szklanki bulionu warzywnego
© 1 pokrojona w kostkę cebula
© 1 cała zielona papryka pokrojona w kostkę
© ¼ łyżeczki soli różowej himalajskiej
© 2 łyżeczki ziół prowansalskich
© 3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
© ½ szklanki mleka roślinnego (migdałowe
bądź sojowe)
© Pieprz czarny do smaku
Dodatkowo szpinakowy makaron, bądź razowy przyrządzony zgodnie z instrukcją
umieszczoną na opakowaniu
Wykonanie:
Umyj i
obierz ze skórki pomidory, następnie zmiksuj. Następnie przez ok. 3 minuty
podsmaż cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę na oleju kokosowym. Później wylej na patelnie bulion warzywny, dodaj sól, zioła prowansalskie, zmiksowane pomidory. W
oddzielnym naczyniu połącz mąkę z mlekiem roślinnym i wymieszaj dokładnie, żeby
pozbyć się grudek. Dodaj do pomidorów i wymieszaj (gdy sos nadal będzie za
rzadki, tak długo gotuj aż wyparuje, często mieszając). Pod koniec przypraw solą i pieprzem.
Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem. Podawaj z listkiem świeżej bazylii.
SŁODKOŚCI
Och… słodycze… kto ich nie lubi? Desery które tutaj
znajdziesz kuszą jeszcze bardziej niż zwykle, ponieważ zawierają wyłącznie
zdrowe składniki. Przyzwyczaj swoje kubki smakowe do naturalnych słodyczy i
ciesz się korzyściami zdrowotnymi, jakie ze sobą niosą! Zdziwisz się jak w
zaledwie kilka minut możesz dogodzić swoim zmysłom. Warto jednak pamiętać, że
miseczka świeżych owoców jest najzdrowszym deserem.
Czekoladowa
lawa
Potrzebujesz: ( na 4 porcje)
© Jedną paczuszkę ugotowanej kaszy jaglanej
na mleku migdałowym (proporcja 1 szklanka kaszy na 2 szklanki mleka)
© ½ szklanki surowego kakao
© 3 zgniecione banany skropione cytryną
© 1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca
© Pare orzechów do dekoracji
Wykonanie
:
Ugotowaną
kasze studzimy, następnie dodajemy rozgniecione banany, kakao i orzechy.
Przekładamy do kubeczków, dekorujemy orzechami. Najlepiej podawać schłodzone
Kokosowe Love z mango
Potrzebujesz:
(na 4 porcje)
©
1
puszka mleka kokosowego
©
1
całe pokrojone w kostkę mango
©
½
szklanki zmielonych orzechów nerkowca bądź orzechów brazylijskich
©
2
łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie cukier trzcinowy)
©
½
szklanki mleka roślinnego (sojowe bądź migdałowe)
©
Kilka
kropli aromatu z wanilii
©
½
łyżeczki cynamonu
©
¼
łyżeczki imbiru
©
¼
łyżeczki różowej himalajskiej soli (opcjonalnie morska)
©
Orzechy
laskowe bądź truskawki do dekoracji
Wykonanie
W
średnim garnku zagotuj mleko kokosowe ze zmielonymi orzechami nerkowca, solą,
pokrojonym mango i syropem klonowym. Gdy zacznie wrzeć zmniejszaj ogień i
gotuj jeszcze przez 12 min cały czas mieszając. Następnie dodaj mleko
roślinne, aromat waniliowy, cynamon i imbir. I znów doprowadź do wrzenia,
cały czas mieszając aby się przypaliło. Po 5 min zdejmij z gazu. Ciepły deser
przelej do miseczek, wystudź i wstaw do lodówki. Kiedy deser ładnie
zgęstnieje udekoruj truskawkami bądź orzechami.
Na koniec zapraszam Cię na aromatyczną kawę z mlekiem
sojowym, która zapewnia niewyobrażalne pokłady energii, wzmacnia koncentrację i
pobudza kreatywność.
Jak sam się przekonasz czerpanie z ogrodu natury to
nie tylko frajda z odkrywania nowych smaków i potraw, ale także zaproszenie do
świata zdrowia i długowieczności.
Niebawem rusza mój pierwszy projekt zatytułowany
CHORZY Z POWODU ZDROWEGO ŻYWIENIA. Zapowiada się to co tygryski lubią
najbardziej czyli dużo skandalu i kontrowersji. Bądźcie czujni!
0 komentarze:
Prześlij komentarz