1.
Jarmuż posiada indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, wskutek czego zapobiegają rakowi piersi. Jako przedstawiciel warzyw kapustnych jest także skarbnicą sulfosforanu. Ten przeciwutleniacz chroni między innymi przed nowotworem płuc, prostaty i jelita grubego.
Żeby nie stracił swoich prozdrowotnych funkcji powinien być zjadany na surowo lub gotowany na parze podobnie jak brokuły- mniej więcej 3 minuty. Jarmuż został również obdarowany w beta-karoten, luteinę i zeaksantynę - antyoksydanty, które chronią przed stresem oksydacyjnym a tym samym mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Chlorofil, zielony barwnik roślin ma właściwości oczyszczające organizm, ponieważ tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków.
Dzięki małej gęstości kalorycznej (zawartość kalorii w 100g) i dużej gęstości odżywczej (odżywcza wartość produktu w odniesieniu do jego kaloryczności) jest skondensowaną bombą witamin i minerałów. Świetny produkt dla osób na diecie redukcyjnej, gdzie najważniejszym kryterium jakie trzeba spełnić jest odżywienie na poziomie komórkowym, tak żeby poprzez deficyt kaloryczny nie doprowadzić do niedoborów i spalania tkanki mięśniowej zamiast tłuszczu.
Rewelacyjne źródło witaminy C - zaraz po papryce i natce pietruszki. Witamina C szczelnie wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wykazuje zdolności pro oksydacyjne i uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, co może chronić przed wystąpieniem anemii.
Witamina C o 42% zmniejsza również ryzyko udaru mózgu co udało się udowodnić badaczom, którzy pracowali w ramach projektu Europejskiego badania perspektywicznego przed rakiem.
Ponadto witamina C zwiększa aktywność komórek NK (Natural Killer) oraz limfocytów T i B odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów i eliminację komórek nowotworowych.
Witamina A jest "balsamem" dla naszych oczu, a dodatek luteiny i zeaksantyny chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwym działaniem nadmiaru energii świetlnej.
W 100g tego produktu znajdziesz aż 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Dzięki obecności witaminy C żelazo niehemowe znacznie lepiej się wchłania. Jarmuż jako źródło wapnia (150 mg na 100g) ma bardzo korzytsną proporcję pomiędzy tym pierwiastkiem i fosforem. Ich wzajemny stosunek określa szybkość procesów energetycznych. Fosfor jest składnikiem związków wysokoenergetycznych nośników energii. Wapń uczestniczy w przenoszeniu bodźców do układu nerwowego.
UWAGA!
Jarmuż nie jest wskazany dla osób z problemami z tarczycą. Zawiera związki wpływające na metabolizm jodu. Ze względu na obecność szczawianów nie powinny go spożywać również osoby z kamienicą szczawianową.
Czy Ty też jesteś już przekonany, że warto wprowadzić to genialne warzywo w swój program żywieniowy?
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, a ugotowany będzie wspaniałym dodatkiem do makaronu. Spróbuj koniecznie!
0 komentarze:
Prześlij komentarz